Slow living – Hitta lugnet i en hektisk tillvaro.

När vi pratar om slow living idag dras tankarna snabbt till frihetstörstande själar som lever vanlife, reser jorden runt och inte äger mer än vad som får plats i bilen. Och jag måste erkänna att den tillvaron lockar mig också. Även om jag i det här inlägget vill dela ett annat perspektiv på hur vi kan leva långsamt. Jag tror inte att slow living (bara) måste handla om att förändra de yttre omständigheterna utan att vi med enkla verktyg kan ge mer utrymme för långsamheten där vi befinner oss.

Att leva långsamt handlar om att leva i nuet och lära sig att uppskatta det. Att minska stressen och inte alltid vara på väg. Det handlar om att skapa en hälsosam balans och harmoni mellan det som är viktigt för ditt välmående och tillvarons to-do’s.

Vi behöver inte springa snabbare än vi orkar, alltid förvänta av oss själva att vi ska prestera på topp och se återhämtning som ett ont måste snarare än en självklarhet och något njutbart. Jag vill dela några punkter som kan hjälpa dig till ett lugnare liv. För oavsett hur din tillvaro ser ut idag, kan du med hjälp av dessa verktyg sakta ner och hitta närvaron.

 

6 Saker du kan göra för ett långsammare liv:

1. Praktisera mindfulness.

Nu menar inte jag att du behöver bli någon meditations-guru. Mindfulness kan vara mycket enklare än så. Det handlar inte bara om att sitta i en avslappnad position, blundandes med handflatorna uppåt och ha total kontroll över tankeverksamheten. Mindfulness är närvaro och när du är i nuet blir tillvaron mindre hektisk. Så öva på att vara i uppgiften du gör. Oavsett om du kör bil, umgås med en vän, handlar eller går på en promenad. För ofta gör vi så mycket samtidigt. Vi kombinerar bilkörning med telefonsamtal och promenader med podcasts. Skala av och ge en sak i taget din fulla uppmärksamhet. Se hur det får dig att känna.2

2.  Minska din skärmtid.

Har du gått in och kollat hur många timmar om dagen du spenderar på din telefon? Jag är helt säker på att du ägnar minst hälften av den tiden åt att slö-scrolla. Våra telefoner tar otroligt mycket tid, energi och närvaro(hur du blir bättre på att använda mobilen kan du läsa om i boken skärmsmart. Jag rekommenderar den varmt), tänk vad du frigör om du drog ner på den konsumtionen.

3. Prioritera återhämtning.

Ofta är vila något som kommer långt ner på våra listor över saker vi prioriterar och avsätter tid för. Jag vill uppmuntra dig att tänka annorlunda. Börja boka in återhämtning och “tom tid” i din kalender precis som du bokar in möten och annat som måste göras. Avsätt tid för att göra ingenting eller det som faller dig in i stunden. Gör plats för lugnet och långsamheten.

4. Uppskatta det lilla.

Kan du känna att du har så bråttom ibland att du helt glömmer av att stanna upp och njuta av allt det vackra omkring dig eller allt det du är tacksam för i ditt liv? Utmana dig själv att börja göra det. Ta en stund på morgonen och rikta ditt fokus mot några saker du är glad att du har. Pausa några gånger under dagen och ta in din omgivning. Vad ser du då och vad händer när du börjar uppskatta alla ögonblick som är din vardag?

5. Bygg meningsfulla relationer.

Spendera mer tid med de som är verkligt viktiga för dig. Att umgås och ha djupa samtal bygger äkthet och närvaro.

6. Var i naturen.

Det finns inget som är så lugnande och läkande som att vara i naturen. Du behöver inte ens anstränga dig för att hela ditt system ska koppla av, det händer bara. Ta en promenad i parken, sätt dig vid havet eller pyssla lite i trädgården. Ta in din omgivning. Låt den leda dig.

Kom ihåg att det är en process att leva långsamt. Det är inte en förändring som sker över en natt. Så var snäll mot dig själv medans du integrerar nya vanor i din tillvaro.

Och du, lycka till!

Välkommen till det långsamma livet.